Blyantstreker fra Mari

tanker rundt global helse, friluftsliv, hverdag og annet

Atsjoo! -Prosit

Legg igjen en kommentar

I all min skriveiver nøys jeg så det sang og dermed var en ny tankeprosess i gang. Som lege er jeg klar over at nysing har en funksjon, men hvorfor former vi nysene våre? Med det siste mener jeg den personlige lyden nyset har. Jeg har ei venninne som jeg kan kjenne igjen på nyset. Hun nyser nemlig som en kanin. Det er kanskje ikke akkurat slik kaniner nyser, men i mitt hode assosierer jeg nyset hennes med kanin. Det er lite, lyst og med neserykk. «Atsji!» Etter et lite youtube-søk fant jeg ut at kaniner nyser slik: http://youtu.be/CO3DY6hST8c

Hvorfor nyser man?

Nysing er en av refleksene for å beskytte neseslimhinnen, den andre er sekresjon. Dette for å få ut patogener (bakterier, virus) og fremmedlegmer (støv, pollen, insekter). Refleksen begynner med at nerver i neseslimhinnen registrerer at det er noe fremmed i nesen, og gjennom histamin-frigjøring fra celler starter det signaler i nervecellene som inngår i en refleksbane. Disse signalene forplanter seg og gjør at man trekker pusten, brystmusklene trekkes sammen for å bygge opp trykket og tungen presses mot ganen slik at luften presses ut nesen.

Refleksen kan også utløses ved skifte brå temperaturskifter og å plutselig oppleve skarpt lys. Det finnes også rapporter om nysing utløst ved orgasme eller som et familiert trekk etter måltider der man mener det er full magesekk som er triggeren.

Hvorfor lager vi lyd når vi nyser?

Selve luft utskytingen med lukket munn er grunnlaget for lyden, men om du nyser stille og lyst eller mer brølende slik at hele bussen snur seg avhengerav flere faktorer, hva som er kulturelt og sosialt akseptabelt, settingen du er i og hvor i verden du er fra. Disse faktorene spiller inn på hvordan du modifiserer lyden som uansett kommer. Her er dessverre kildene noe sprikende i hvilke faktorer som har hvilken betydning.

Kilder

Uptodate.comUptodate søkeord sneeze og rhinit

science focus

Reklamer

Forfatter: maribaa

Jeg er en bokslukende lege med interesse for politikk, bistand, global helse, folkehelse og friluftsliv. Har stor wanderlust og moderat skrivekløe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s